Buğday kepeği, buğday kepeği bildiğimiz buğdayın en dış kısmını oluşturan kabuğa verilen addır. Değirmende, yıkanmış vede kurutulmuş buğdayların kabukları ayrıştırılır. Ayrışan bu kabuk kısmı, yapılan araştırmalar sonucu çok lif içerdiği ve bu liflerin sağlık için çok önemli roller oynadığı olduğu ortaya cıkmıştır.
Lif içeriyi fazla olan bitkilerin, tüketilmesi esnasında ağızda uzun süre çiğnenmesi tükürük bezlerinin çalışmasını hızlandırdığı vede mide asitlerinin salgılanmasına etkide bulunur. Bunun sonucunda kişinin açlık hissinin geciktirdiği görülmüştür. Araştırmalar sonucunda lifli yiyecekler özellikle B gurubu vitaminlerden ( niasin, riboflavin, folot, tiamin) zengindir.
Bu vitaminler bazı hastalıklara önleyici özelliği olduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bunlar hastalıklar ve organlar diyabet, mide, bağırsak rahatsızlıklarına, kolesterol ve kolon kanserine iyi gelmekle yanı sıra kabızlık sorununun giderilmesinde de en doğal vede basit gıdadır. Bu gibi hastalıklarda tüketilmesi ön görülmektedir.
Buğday kepeğinin içerisinde bulunan B1 vitamini vede diğer B gurubu vitaminleri ile birlikte vücudun, özellikle beynimizin, enerji üretiminde gerekli bir vitamindir. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asitin üretiminde önemli rol oynayan bir vitamindir. Bunun yanı sıra karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemlerinde bulunan kasların tonusunun korunmasında önemli etkileri görülmektedir.
Buğday kepeği tüketiminde uzmanlar yemek yemeden bir saat önce buğday kepeği, çavdar gibi lif özelliği fazla olan bitkilerin tüketilmesi hem çok sağlıklı hemde zayıflama için tüketilmesini önermektedir.
Buğday kepeğinin tüketilmesi; yemeklerden önce, bir kase içerisine yaklaşık bir çorba kaşığı ( dolu dolu ) buğday kepeği, iki çorba kaşığı yoğurt, bir tatlı kaşığı kadar toz tarçınla birlikte karıştırılıp, maden suyu yada normal su ile birlikte tüketilmesi zayıflama yolunda en sağlıklı adım olarak bilinmektedir.
Ayrıca buğday kepeği bir çok iç hastalığın yanı sıra dış hastalıklarda da kullanılır. Çocuk pişiği; bir miktar buğday kepeği kaynatılır daha sonra bir gün boyunca suda bekletilir ve güzel süzülüp bir çay yada tatlı kaşığı sirke ilave edilir, çocuğun pişiklerine sürülür. Bilinen en doğal kerem diyebiliriz. Bu krem aynı zamanda uyuz yaralarına sürülerek kullanması, buğday kepeğinin özel kılan zengin içeriği ve cilt üzerinde tedavi özelliğinde olduğunun kanıtıdır.
Şekerli kepek çorbası göğsü yumuşatır, bunun sonucunda öksürüğe, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Soğuk ağrısına iyi geldiği de bilinmektedir. Az sirke ile buğday kepeği kaynatılıp lapa yapılıp ağrıyan, sızlayan, kulunç dediğimiz yerlere sürülüp, bağlandığı zaman ağrı ve sızıntılara iyi gelmektedir.