Yulaf kepeği, geçmişteki zamanlarda hayvan yemi olarak kullanılırdı. Genellikle bir yan ürün olarak kullanılırdı. Fakat şu anda en sağlıklı besinlerden biri olarak kabul görmektedir. Şu anda ülkemize girişi çok yeni (İlk olarak Dukan diyetiyle birlikte) bu nedenle kimi zaman gereken ilgiyi şu anda hala göremiyor. Ama Dukan'ın en önemli besinlerinden biri ve diyete dahil edilmesi çok büyük anlam taşıyor. Yulaf kepeğinin yerine konulabilecek başka bir besin ise yoktur.
Yulaf kepeği nedir inceleyelim; Yulaf kepeği, yulafın en dış tabakasıdır Bir diğer değişle yulafın kabuğudur. (Yulaf ezmesini rendeden geçirdiğinizde elde ettiğiniz şey yulaf ezmesi olacaktır, yulaf kepeği olmayacaktır.) Bu kompleks vitaminleri, proteini, yağı, mineral ve kalp için gerekli olan çözünür lifleri içerir. Yulaf kepeğini ezmesinden ayıran en önemli faktör ve en büyük farkı ise beta-glukan isimli çözünür lif bakımından yoğun olmasıdır.1997 senesinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) günde 3 gr kadar beta glukanın kolesterol düzenleyici özelliği olduğunu ve yulaf kepeği ilavesinin bunu sağladığına dair birçok çalışma göstermiştir.
Yulaf kepeğinin faydaları: Yulafın tamamı incelediğinde, protein, demir ve vitamin içerdiğinden büyük bir kısmının kabuğunda olduğunu biliyoruz. Böylelikle yulaf kepeği ile, yulaftan almak istediğimiz çoğu besinleri alırken karbonhidrat ve yağ oranlarını azaltmış oluruz. Yulaf kepeği fazla olan suyu içine çeker ve şişer. Böylece, yulaf kepeği midede yer kaplar ve oluşan besin ile tokluk hissi oluşturur. Kolesterol ve kalp rahatsızlıklarında yulaf
Kepeğinin önemi: Vücudumuza protein girdiğinde kolesterol seviyesini yükseltmesinden endişe duyanlar için yulaf kepeği atlanmaması gereken bir besindir. Yulaf kepeğinin en önemli yararlarından biri, kolesterol düşürme yeteneğinin olmasıdır. Yulaf kepeği yediğimiz besinlerden süzülen kolesterol miktarını düşürmek için yardımcıdır. Kolesterolü azaltarak tehlikeli plak oluşumunu engellemeye de yardımcı olur. Bazı çalışmalar içinde yulaf kepeğindeki beta glukanın LDL kötü kolesterol seviyesini azalttığı gözlenmiştir. Bunun için her gün 3 gr kadar tüketilmesi gerekir, ortalama 28 gr yulaf kepeği bu ihtiyacı karşılayabilir. Bu da total kolesterolde düşüş ve kalp hastalığı görülme sıklığını düşürmektedir. Yulaf kepeği ikinci bir yararı ise kalp hastalıkların önlenmesidir. Kalp hastalığı riski olan hastalarda yapılan bir çalışmada ise yüksek kolesterol seviyeleri de plak birikiminin ve yüksek kan basıncının bir kalp krizi veya felç ile sonuçlanabileceği, bu riskini düşürmek için yulaf kepeğin faydası kanıtlanmıştır.
Diyabet için yulaf kepeğinin faydası: Yulaf kepeğinin bir diğer faydası da yulaf kepeğinin ve karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak ve şekerin kan dolaşımına girme hızını düşürerek, yemekten daha sonra kan şekeri seviyesini düşük tutar.6 hafta süresince düzenli tüketilen yulaf kepeğinin kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etkileri bulunmuştur. Diyete yulaf kepeğini dahil etmek, kanda glukoz ve şeker seviyeleri ve pek çok diyabet oluşumları önlemede ciddi fayda sağlamaktadır. Bu durumda Dukan diyeti yapan bazı şekerli hastalar insulin bırakma durumuna nasıl geldiklerini açıkladılar.
Atletik performans için yulaf ezmesinin faydası: Doğal yollardan elde edebileceğiniz için en yararlı yiyeceklerin en başında gelir. Sabah kahvaltılarında tercih edeceğiniz yulaf ezmesi ile güne 2 - 0 önde başlamanız için önemli sayılan bir besin kaynağıdır. Özellikle spor ile uğraşan kişiler için beslenmenin yeri çok önemlidir. Kas azalması olmaması için ve daha sağlıklı bir kas gelişimi için öğünleri düzenlemek gerekmektedir.