Kepek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Kepek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kepek, kafa derisinin kuruması ve dökülmesi sonucu ortaya çıkan yaygın bir cilt sorunudur. Tıbbi adıyla 'pitiriyazis kapitis simpleks' olarak bilinen bu durum, kafa derisinde pul pul dökülmelere ve ince un kepeği şeklinde döküntülere yol açar. Kepek, sadece estetik bir sorun olmanın ötesinde, şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi de yaratabilir. Kepek problemi olan kişilerde, saçlı derinin yenilenme hızı artmış ve normalden daha fazla ölü hücre yüzeye çıkmıştır. Bu da kepek oluşumuna neden olur. Cilt hastalıkları arasında en yaygın olanıdır ve genellikle kafa derisinin periyodik olarak yenilenmesi sürecinde ortaya çıkar.

Kepek Hastalığı Belirtileri

Kepek hastalığının belirtileri şunlardır:
  • Kafa derisinden dökülen ve omuz üzerinde veya tarakta beyaz renkli deri parçacıklarının görülmesi,
  • Kafa derisi parçalarının altında şiddetli kaşıntı,
  • Stres,
  • İltihaplanma ve kırmızı kabarcıklar.
Kepek, sanılanın aksine kuru değil, yağlı saç derisinin bir sorunudur. Yağlı saç derisinde ölü hücrelerin atılım hızı daha da artmıştır. Havasız ve tozlu yerlerde çalışan kişilerde, saçlarına sık boya veya kimyasal işlem yaptıranlarda, gün içerisinde uzun süre saçları havasız kalanlarda, çok terleyenlerde ve uyku ve beslenme problemi olan kişilerde daha sık görülür. Kepek oluşumunu tetikleyen unsurlardan biri de strestir. Stresli kişilerde kepek sorunu daha fazladır.

Kepek Hastalığı Neden Olur?

Kepek hastalığı, yılın farklı dönemlerinde artış gösterebilir. Jöle, saçların çok sıcak su ile sürekli olarak yıkanması, saç kremi kullanımı, köpük gibi kimyasalların saç diplerine uygulanması, başın sürekli kapalı kalması, tozlu ve kirli ortamlarda bulunma gibi durumlar kepek oluşumunu artırabilir. Kepek hastalığı iki ana nedenden dolayı ortaya çıkar: dışsal nedenler ve içsel nedenler. Dışsal nedenler, çevresel faktörler ve saç bakım alışkanlıkları ile ilgilidir. İçsel nedenler ise hormonal değişiklikler ve vücut içi faktörlerdir.

Kepek Hastalığından Korunma ve Tedavi Yöntemleri

Kepek hastalığından korunmak ve kurtulmak için şu yöntemler uygulanabilir:
  • Banyoda saçlar ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Jöle, saç kremi, köpük gibi kimyasalların saç diplerine uygulanmasından kaçınılmalıdır.
  • Bitkisel yağlar, özellikle saç dökülmeleri için sıkça kullanılanlar, kepek hastalığını tetikleyebilir. Bu nedenle yağ içeren bitkisel maddeler saç dipleri ile temas ettirilmemelidir.
  • Uykusuzluk, kepek hastalığının seyrini olumsuz yönde etkiler.
  • Vitamin eksiklikleri, dengesiz beslenme ve yetersiz su tüketimi de kepek hastalığına neden olabilir. Bu nedenle kepek sorunu yaşayan kişilerin beslenme şekline dikkat ederek yağlı gıdalardan uzak durması gerekir.
  • Yumurta, badem, bezelye, ciğer, fındık, brokoli gibi biotin bakımından zengin gıdalar, omega-3, ceviz ve balık yönünden zengin besinler kepek sorununa karşı etkili bir beslenme yöntemidir.
Ancak kepeğin tekrarlanmamasını sağlayan bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Bu nedenle kepek sorunu yaşayan kişilerin düzenli olarak saç bakımına dikkat etmeleri ve yukarıda belirtilen önlemleri almaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kepeğe Ne İyi Gelir?

Kepeğe Ne İyi Gelir?

Kepek Neden Olur?

Kepek Neden Olur?

Çocuklarda Kepek Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kepek Belirtileri ve Tedavisi

Kepek Yemek

Kepek Yemek

Saçta Kabuklu Kepek

Saçta Kabuklu Kepek