Saçta Kabuklu Kepek
21 Temmuz 2024

Saçta Kabuklu Kepek


İnsanoğlu, ilk çağlardan bu yana saçlarına şekil vermeyi ve bakımlı görünmeyi önemsemiştir. Bu bağlamda, saçların güzellik anlayışında her zaman önemli bir yeri olmuştur. Sağlıklı saçlara sahip olan bireylerde yağlanma, kepeklenme, dökülme ve yıpranma gibi problemler genellikle görülmez. Çünkü saç derisi, kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Aslında, cildin kendini yenileyebilme yetisi her insanda mevcuttur. Ancak bazı bireylerde görülen kabuklu kepek, saç derisinin fazla yağ üretmesi sonucu oluşur ve kafa derisine yapışır. Bu durum, saç derisinin yeterince temizlenmemesi nedeniyle birikir ve kabuk halini alır. Kuruyan saç derisi, cildin bariyer özelliğini bozarak saçların dip tarafının yağlı, diğer kısımlarının ise kuru kalmasına neden olur. Genellikle bu tür sorunlar kabuklu kepek ile birleşir ve birbirlerini etkiler. Bu durum, saç derisinde daha fazla nem kaybına yol açar ve saç yapısının cansız ve kırılgan olmasına sebebiyet verir. Ayrıca saç derisinde kaşıntı, yanma ve döküntü meydana gelir.

Saçta kabuklu kepek oluşumunun diğer sebepleri arasında sedef hastalığı, yağlı egzama, egzama, mantar ve yoğun kepek yer alır. Sedef hastalığında, saç derisinde pul gibi kepeklenme olur ve yenilenme hızının artmasından kaynaklanır. Yağlı egzamada, mantar kaynaklı kabuklu kepek daha yaygındır ve büyük parçalar halinde dökülür. Egzamada ise, sıklıkla kullanılan temizlik veya kozmetik ürünler sebep olur. Ancak, her durumda cildin yenilenme hızına bağlı olarak düzenli ve doğru şampuan kullanımı ile saç temizliği sağlanarak kabuklu kepeklenme engellenebilir.

Saçta Kabuklu Kepek Bakımı

Özellikle şampuan seçerken climbazol içeren ürünler tercih edilmelidir. Sedef, yağlı egzama, egzama, mantar ve kepek hastalığı şiddetli düzeylerde ise, şampuana yardımcı olarak kortizon içermeyen dermotto veya benzeri solüsyonlar kullanılmalıdır. Yıkama sırasında kabukların sert bir şekilde temizlenmemesi önemlidir. Bu nedenle, saçlar 2-3 defa yıkanarak kabuklar yumuşatıldıktan sonra kısmen temizlenmelidir. Kuruyan kabukları zorla çıkarmak, saçın köküyle birlikte gelmesine neden olabilir. Bu işlem sürekli tekrarlanırsa, kısa sürede saç yerinden çıkmaz.

Aloe vera, nemlendirici etkisi ile saç diplerinin nemlenmesine yardımcı olur ve kaşıntının azalmasını sağlar. Saç ekimi sonrasında da kafa derisinde kabuklanma oluşabilir. Bu, ekim sırasında oluşan kanama sonucu meydana gelen pıhtı ve yaralanmaya bağlı olarak gelişir. Ancak yıkama ile 13-15 gün içinde düzelebilir. Bu açıdan, saçta kabuklu kepek bakımı ile saç derisi kabuklanmasının önüne geçilir ve saç kökleri güçlendirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kepek Neden Olur?

Kepek Neden Olur?

Kepeğe Çözüm Önerileri

Kepeğe Çözüm Önerileri

Stres Kepek Yapar mı?

Stres Kepek Yapar mı?

İlginizi Çekebilir

Zetion Kepek Şampuanı

Zetion Kepek Şampuanı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kepek Yemek

Kepek Yemek

Saçta Kepek Neden Oluşur?

Saçta Kepek Neden Oluşur?

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Kepeğe Karşı Önlemler

Kepeğe Karşı Önlemler

Kepek Şampuanı Önerileri

Kepek Şampuanı Önerileri